30 de diciembre de 2012

Can Sais… entre el mar i la vall

Article molt interessant dels nostres amics de l'Emporium Hotel Restaurant de Castelló d'Empuries, publicat al seu blog, de seguiment i lectura imprescindible.

Fa un mes, un dia de tramuntana forta a l’Alt Empordà, es deixava sentir al Baix Empordà, a Vall-Llobrega on s’hi troba Can Sais. Can Sais és un petit celler familiar situat a la part alta del poble de Vall-Llobrega que compta amb una llarga tradició vitivinícola que es remunta al segle XVII. El nou projecte, segons la Marta, es posa en marxa l’any 1999 juntament amb el seu germà i des del 2008 és ella qui s’encarrega de tots els processos d’elaboració d’uns vins genuïnament baix empordanesos.

L’elaboració i la posterior criança dels vins que s’elaboren al celler es duen a terme a les instal·lacions de l’antiga masia on en un marc antic, romàntic i rústic reposen les ànimes que conformaran les properes anyades dels diferents vins que elabora el celler.

Després d’una acollida càlida, la Marta ens va convidar a donar un tomb a la vinya que hi ha més a la vora del celler, una vinya, ja amb un paisatge de tardor, vermell i grocs, ens envoltaven. Ens explica que tenen en total 19 parcel·les de vinya amb un total de 12 hectàrees que la tenen molt repartida fet que els implica un gran treball i al mateix temps els permet tenir diferents microclimes que donen a cada parcel·la unes característiques diferents. Totes es troben a les valls del Massís de les Gavarres al mateix municipi de Vall-Llobrega, però la nineta dels ulls de la família és la vinya del Colomer, de garnatxa negra. Totes les vinyes tenen una influència del mar, ja que es troba a tant sols 5 quilòmetres d’ell, i en un dia clar, diu la Marta, des de la vinya pots veure el blau del mar.

La vinya la tenen sobre terrenys compostos per pissarres vermelles i alguna de blava, i també d’argila on hi tenen plantada diferents varietats com el macabeu, xarel·lo, la malvasia, la garnatxa blanca i negra, el samsó, l’ull de llebre, el merlot, el cabernet franc i el sirà. Ens va explicar que tenen una gran part de les vinyes que són velles conduïdes en vas i d’altres que es treballen emparrades que són cultivades respectant al màxim l’entorn i intentant que el producte resultant sigui el màxim de natural possible.

En general, després d’haver tastat tots els vins de la gamma que ofereix Can Sais, vam poder veure que tots els vins segueixen una línia de vins de concentració amb una marcada expressió del terreny amb una gran elegància, personalitat i sense estrigències que tenen el seu màxim exponent en els vins sense sulfits. Ens va agradar molt tots els vins provats tant el gregal, el migjorn, el selecció ‘09, l’expressió ‘08, l’encanteri 3.6.9 i vins que encara estaven a les tines com l’extraordinari xarel·lo que desprenia una gran mineralitat, olors de pinyons tendres, fruita blanca i bona acidesa; el cabernet franc amb una gran elegància, frescor i uns tanins madurs; o l’ull de llebre, que malgrat que estigués molt tancat, degut a l’època de l’any, tenia una gran elegància i persistència en boca. Vam poder denotar que els vins tenen un caràcter terròs, de bosc, elegant, frescos, ben equilibrats, un reflex de la personalitat i la manera de ser de la Marta. Aromes mediterrànies arreu… llor, romaní, espígol…Un petit gran celler del Baix Empordà entre el mar i la vall, com un mar i muntanya, aigua salina i flors mediterrànies: romaní, espígol, farigola, llor… unes fragàncies elegants que es troben dins de les ampolles de vi d’aquest celler que per poder-les gaudir s’han de destapar, treure el tap, observar i gaudir-les. Una aposta pels vins naturals molt interessant de conèixer i proposar.

També és molt interessant el seu oli d’oliva verge extra elaborat amb argudell.

No hay comentarios:

Publicar un comentario