11 de noviembre de 2012

Dos cranis enclavats trobats al jaciment d’Ullastret


Les excavacions arqueològiques a la ciutat ibèrica del Puig de Sant Andreu (Ullastret), han tret a la llum l'excepcional descoberta en un carrer principal del jaciment: un conjunt de set restes cranials humanes, entre les quals destaquen dos cranis sencers amb evidències de tractament ritual, travessats per un clau de grans dimensions, i  que s’exhibien fixos en un lloc públic, com a trofeus de guerra. Les restes pertanyen a homes d'edat adulta que van viure al segle III a.C. Cal esmentar que la troballa de restes cranials humanes en els poblats pertanyents als territoris ibers costaners del nord-est peninsular (indigets i laietans) no és un fet insòlit i testimonia la pràctica d’origen celta dels caps tallats, però reafirmen que els ibers de l’actual zona catalana seguien una tradició d’origen celta.

La seva excepcionalitat radica en el fet que, fins a l’actualitat, només s’havien localitzat tres cranis enclavats sencers. Les troballes es troben entre les millors conservades d’Europa i tenen escassos precedents a Catalunya.

A Catalunya, el primer es va localitzar a principis del segle XX al peu de la muralla del poblat de Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet i els altres dos van aparèixer en el transcurs d’una campanya d’excavacions al Puig de Sant Andreu d’Ullastret l’any 1969. Totes elles integren el fons del Museu d’Arqueologia de Catalunya, i configuren una col•lecció sense paral•lels a la resta de la península Ibèrica. El següent pas serà l'estudi dels cranis, en el que per primera vegada es farà servir la tecnologia més actual com la tomografia axial computeritzada, estudis d'ADN i d'isòtops estables. Gràcies a aquesta tecnologia i al bon estat de conservació dels cranis, es preveu poder fer una reconstrucció volumètrica en 3D, que ens permetrà, per primera vegada, conèixer el rostre d'un iber.

No hay comentarios:

Publicar un comentario